COFINANCIAT PER LA UE

COFINANCIAT PER LA UE

CURS DE FORMACIÓ: GREENER SCHOOLS FOR A SUSTAINABILITY FUTURE

 

La professora de tecnologia i vicedirectora del centre, MCarmen Domínguez, ha estat realitzant el curs "Greener schools for a sustainibility future" en Reikiavik, Islàndia. Aquest curs es realitza per a  comprendre els impactes del canvi climàtic i les estratègies que podem adoptar a l´escola per mitigar-ne els efectes.

 

DIA 1) Presentació del curs i del país. 

Avui hem arribat a Islàndia per iniciar una experiència única en un dels països més compromesos amb el medi ambient. El primer dia ha estat dedicat a la presentació del curs, on els participants hem tingut l'oportunitat de conèixer-se  i començar a explorar el fascinant món de la sostenibilitat en un entorn tan impressionant com el paisatge islandès.

El curs, que reuneix estudiants i professionals de diferents països d'Europa, com Grècia, Itàlia, Bulgaria, Alemanya, ...té com a objectiu aprofundir en les pràctiques de sostenibilitat i en la manera com poden ser aplicades en els respectius països d'origen. Islàndia, amb la seva energia geotèrmica i hidràulica, és un lloc ideal per a aquesta formació, oferint exemples reals de com la sostenibilitat pot ser integrada en tots els aspectes de la vida quotidiana.


 

DIA 2)  

Avui hem començat la sessió realitzant presentacions dels diferents centres que formem part del curs.

A continuació ens hem centrat en dos temes crucials per al futur del nostre planeta: el canvi climàtic i la petjada ecològica. Els participants han tingut l'oportunitat de submergir-se en la complexitat d'aquests fenòmens i d'aprendre com les seves accions poden contribuir a la lluita contra l'escalfament global.





DIA 3) Avui hem fet diversos tallers sobre les tecnologies més innovadores en el camp de les energies renovables, com la solar, eòlica i geotèrmica. A més, hem explorat els desafiaments i oportunitats relacionats amb les fonts d'energia no renovables, com el petroli, el gas i el carbó, amb la finalitat de comprendre el seu impacte en el medi ambient i l'economia global.

També hem aprofundit en les causes, conseqüències i solucions per a combatre l'escalfament global.



DIA 4) Hui hem tingut l'increïble oportunitat de visitar una de les plantes geotèrmiques més avançades del món, la planta de Hellisheidi🌋⚡ Aquesta instal·lació aprofita la calor natural de la Terra per generar energia neta i sostenible, demostrant que el futur de l'energia està en les nostres mans.

Durant la visita, hem aprés sobre el procés d'extracció d'energia geotèrmica, que implica aprofitar la calor emmagatzemada en el subsòl terrestre. Aquesta planta no només redueix l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, sinó que també proporciona una font d'energia constant i fiable. ♻️💡

Gràcies a l'equip de la planta per la càlida benvinguda i per educar-nos sobre les meravelles de l'energia geotèrmica. És inspirador veure com la tecnologia i la natura poden unir-se per crear un futur més sostenible! 🌱🌐

També hem pogut visitar l´hivernacle d´última generació de Fridheimar, que està revolucionant el món de l'agricultura. 🌾🍅 Aquesta instal·lació utilitza tecnologia avançada per crear un entorn controlat on es cultiven aliments frescos i sostenibles durant tot l'any, independentment de les condicions climàtiques.

Durant la visita, hem aprés com la greenhouse optimitza l'ús de l'aigua, redueix els residus i millora la productivitat dels cultius. A més, ens ha impressionat la varietat de plantes i hortalisses que es cultiven ací, tot amb un enfocament en la sostenibilitat i la qualitat. 🌻🥬










DIA 5) Avui hem visitat Reykjanes, Geoparc Global de la UNESCO en 2015. Els Geoparcs Globals de la UNESCO són àrees on els llocs i els paisatges de significació geològica internacional es gestionen amb un concepte holístic de protecció, educació i desenvolupament sostenible.

També hem visitat la granja de Krysuvik, zona geotèrmica bombollejant i xiulant. 




DIA 6) Últim dia del curs.

Hui hem participat en una sessió formativa molt interessant sobre la creixent influència de les megaciutats i els megaconsumidors en el món actual. 🚀🏢 Amb més de la meitat de la població mundial vivint en grans ciutats, és essencial entendre com aquestes àrees urbanes estan canviant la manera en què vivim, treballem i consumim.

Durant la formació, hem explorat com les megaciutats esdevenen epicentres d'innovació i desafiaments, i com els megaconsumidors impulsen noves tendències de mercat. També hem aprés sobre la importància de la sostenibilitat en aquests entorns urbans i el paper clau que poden jugar les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic. 🌆

També hem parlat sobre la quantitat de residus que fem i com poder reduir-ho, per example, utilitzant la nostra propia bossa, comprar a granell, ....

Per finalitzar, ens han lliurat les certificacions del curs. 

En definitiva, ha sigut una setmana molt interessant i motivadora. 




 

 

CURS DE FORMACIÓ: TEACHING WITH AI: TOOLS & TECHNIQUES

En un món cada vegada més digitalitzat, la intel·ligència artificial (IA) s'ha convertit en una eina essencial per a l'ensenyament.

Del 5 al 9 d´agost, el director del centre i la vicedirectora han assistit a aquest curs, que ha tingut com a objectiu equipar amb les habilitats necessàries per a enfrontar els desafiaments del futur i aprofitar les oportunitats que ofereix la intel·ligència artificial.

Descobrir la IA, timeline, tendències en educació, així com diverses aplicacions com Microsoft Copilot, Gamma, i per suposat Chat gpt. 

També hem aprés a utilitzar diverses ferramentes informátiques com Socrative, Miro, Screencastify o altres. 









També hem conegut diverses eines pràctiques per a personalitzar l’aprenentatge, algunes estratègies per a integrar la IA en les nostres lliçons diàries, ferramentes per a intentar detectar treballs creats amb IA, així com també consideracions ètiques i límits de la IA a l’aula.